X


Kello - enemmän kuin ajannäyttäjä

Rannekello on menettänyt merkityksensä pelkkänä ajannäyttäjänä ja siitä onkin tullut osa koristautumista tai pukeutumisen täydentäjä. Olipa kellon funktio itsellesi mikä tahansa, on hyödyllistä tietää seuraavat asiat.

Kuori
Rannekellojen kuori on yleisimmin valmistettu kromi- tai kultadubleepinnoitetusta messingistä tai ruostumattomasta teräksestä. Teräskuori on kestävyydeltään näistä vaihtoehdoista parempi, mutta myös ostovaiheessa hieman kalliimpi. Kellojen kuoria valmistetaan myös titaanista, jonka etuina ovat keveys, nikkelittömyys ja kestävyys. Lisäksi kellojen kuorimateriaalina käytetään myös jalometalleja; kullan eri värisävyjä, hopeaa ja platinaa.

Lasi
Kellon “lasi” on yleensä muovia, mineraalilasia tai safiirilasia. Muovin etuina ovat keveys ja edullisuus, mutta se naarmuuntuu selkeästi mineraalilasia ja etenkin safiirilasia herkemmin. Käytännössä safiirilasi on lähes naarmuuntumatonta.

Käyttövoima
Yleisimmin (kvartsikoneisto)rannekellon käyttövoima saadaan kellon sisällä olevasta paristosta, joka tyypillisesti pitää kellon käynnissä 2–3 vuotta. Sähkövoima kellon käyntiin voidaan myös saada aikaiseksi aurinkoenergiasta (esim. Citizen Eco-Drive) tai käden liikkeestä (esim. Seiko Kinetic). Mekaaniset kellot saavat käyttövoimansa jousesta, joka joko vedetään manuaalisesti nupista tai joka virittyy kädenliikkeestä kellon ollessa käytössä.

Vesisuojaus
Rannekellojen vesisuojausmerkinnät ovat menevät seuraavasti:

Luokkamerkintä / soveltuva käyttö
Ei merkintää / arkikäyttö, arka kosteudelle
Water resist 3ATM/30m / kestää roiskevettä
Water resist 5ATM/50m / kestää suihkua ja roiskevettä
Water resist 10ATM/100m / kestää uintia ja snorklausta
Water resist 20ATM/200m / kestää laitesukellusta

Uimaan voi siis mennä kello kädessä mikäli kellotaulussa lukee vähintään 100m, muuten kello kannattaa jättää rannalle. Saunaseuraksi ei kelloa kannata koskaan ottaa!